Γεράσιμος Μπαρχαμπάς

Σπουδές

Ο Γεράσιμος παρακολούθησε τα μαθήματα της εγκυκλίου εκπαιδεύσεως στο 1ο και στο 2ο Δημοτικό σχολείο Αιτωλικού και τα μαθήματα της μέσης εκπαιδεύσεως στο Γυμνάσιο Αιτωλικού και στο 3ο Γυμνάσιο Αγρινίου, στην περιοχή της Αγίας Τριάδος, από το οποίο αποφοίτησε. Στη συνέχεια παρακολούθησε τα μαθήματα του Λυκείου στο 2ο Λύκειο Αγρινίου, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ριγανά και αποφοίτησε από το Λύκειο Αιτωλικού. Ο Γεράσιμος από πολύ μικρή ηλικία έδειξε πάθος για την τεχνολογία και ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό πριν σπουδάσει Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής. Στο μεγαλύτερο διάστημα της εφηβείας του έζησε στο Αιτωλικό, κοντά στην γιαγιά του Μαρία Καραπάνου, ενώ μετά την ενηλικίωση του έλαβε σημαντική βοήθεια από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμά (Παπαχρήστος), βοήθεια που έπαιξε κύριο και καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη του. Ο Γεράσιμος παρακολούθησε μαθήματα στο Δ.Ι.Ε.Κ. [Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης] Μεσολογγίου [3] από το οποίο αποφοίτησε με επιτυχία και είναι πλέον τριτοετής φοιτητής στην Επιστήμη των Υπολογιστών [Computer Science] ως υπότροφος του Mediterranean college στο Mediterranean College BSc (Hons) του Πανεπιστημίου του Ντέρμπυ [University of Derby]. Εξειδικεύτηκε στον τομέα web developer/designer [mutlimedia/videos games], γνωρίζει 14 γλώσσες προγραμματισμού, μεταξύ τους οι: c, c++, c#, pascal, fotran, basic, php, perl, python, shell script batchfiles, javascript, java, vb.net καθώς και διάφορες άλλες γλώσσες αναπτύξεως ιστοσελίδων και βάσεων δεδομένων όπως html, css, xml, jquery, angular js, sql, t-sql, anci sql, noslq. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία σε Μοίρα Αλεξιπτωτιστών των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού.

Επαγγελματική δραστηριότητα

Ο Γεράσιμος ως επιστήμονας στον τομέα της Πληροφορικής γνώρισε και συνεργάστηκε με τον Richard Stallman [4], κορυφαίο επιστήμονα σε θέματα Πληροφορικής, του οποίου έχει παρακολουθήσει δύο φορές σεμινάρια στην Αθήνα και έκτοτε διατηρεί προσωπική επαφή μαζί του. Ο Γεράσιμος είναι εθελοντής συνεργάτης του Ινστιτούτου CSI Institute [5], το οποίο έχει ιδρύσει ο Μανώλης Σφακιανάκης. Eκτός από τον προγραμματισμό ασχολείται ενεργά και επαγγελματικά με την ψηφιακή ιατροδικαστική-εγκληματολογία [digital forensics] ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και με την ασφάλεια συστημάτων κινητής τηλεφωνίας G.S.M.

Προγράμματα

Ο Γεράσιμος Μπαρχαμπάς είναι δημιουργός περισσότερων από είκοσι (20) προγραμμάτων, με ειδίκευση στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας και έχει δημιουργήσει δύο προγράμματα που αποκλείουν ιστότοπους και υπηρεσίες με περιεχόμενο όπως πορνογραφικό υλικό και υλικό παιδικής πορνογραφίας, το inveniet, πρόγραμμα εντοπισμού θέσεως που περιέχει όλους τους μυστικούς κώδικες των παιδόφιλων έτσι όπως είναι η επίσημη εκδοχή από το Αμερικανικό F.B.I. και το antipedo. Μεταξύ των προγραμμάτων που έχει δημιουργήσει ο Γεράσιμος περιλαμβάνονται τα:

 • Clonenew (κλωνοποίηση ιστοσελίδων), που έχει φτιαχτεί για εκπαιδευτικό σκοπό,
 • Owncloud registration (νέος τρόπος εγγραφής χρηστών στο owncloud χωρίς την εγκατάσταση module),
 • Remote database administrator (απομακρυσμένη διαχείριση βάσεων δεδομένων),
 • Safe οperation cookies (ασφαλής δημιουργία cookies),
 • Play online movies in gnu linux (εγκατάσταση του Adobe Flash για παρακολούθηση ταινιών σε live συστήματα GNU/Linux),
 • Makbox, ένα cloud ελεύθερου λογισμικού που δημιουργήθηκε με τις πολύτιμες συμβουλές του Richard Stallman. Η εφαρμογή παρέχει στους χρήστες της μια σειρά από έτοιμα εργαλεία όπως upload files,share files, κ.λ., τα οποία τους επιτρέπουν να έχουν το δικό τους προσωπικό cloud και να το διαχειρίζονται όπως θέλουν οι ίδιοι,
 • Proxior [6] [7], πρωτοποριακό πρόγραμμα με καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Προστατεύεται νομικά από την άδεια GNU Affero General Public License v3.0 του οργανισμού ελεύθερου λογισμικού.

Είναι πρόγραμμα πλαστογραφήσεως και δηλητηριάσεως dns, κλωνοποιήσεως ηλεκτρονικών υπηρεσιών καθώς και εισαγωγής ψεύτικων κλειδιών κρυπτογράφησης ssl. Ο χρήστης χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα δημιουργεί wifi ελεύθερο σε κάποια ακτίνα και παρακολουθεί όλους τους χρήστες που εισέρχονται στο δίκτυο. Το πρόγραμμα μιμείται ηλεκτρονικά ταχυδρομεία οποιασδήποτε ηλεκτρονικής υπηρεσίας και μέσω email ανακατευθύνει την κίνηση σε κλωνοποιημένες υπηρεσίες. Δημιουργεί ιούς οι οποίοι μπορούν να φυτεύονται απομακρυσμένα σε υπολογιστές με σκοπό την μόνιμη παράλυση και παρακολούθηση τους. Η συσκευή μιμείται εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικές υπηρεσίες στέλνοντας sms με τα ακριβή ονόματα τους.

 • Nexus browser.
 • Proxphish (Προηγμένο εργαλείο ηλεκτρονικού ψαρέματος)
 • Online-banking (Διαδικτυακό τραπεζικό σύστημα για τοπικές επιχειρήσεις).
 • Inveniet (Πρόγραμμα εντοπισμού θέσεως).
 • Anon-chat (chat και forum E2EE που επιτρέπει ανώνυμες συνομιλίες).
 • Tenebris (Πρόγραμμα κρυπτογράφησης – αποκρυπτογράφησης).
 • Phpddos (Πρόγραμμα Php για επίθεση ddos ip, url)
 • Fud (Το fud είναι ένα πρόγραμμα μεταφόρτωσης και λήψης αρχείων για μία φορά).
 • Hackstore (Πλατφόρμα που παρέχει διάφορες εφαρμογές που σχετίζονται με δοκιμές ασφαλείας και εισβολές σε διάφορα δίκτυα).
 • Neurosis (Πρόγραμμα ωµής βίας για εύρεση κωδικών πρOSB;ASEVW)
 • Spy-microphone (Ηλεκτρονικός κοριός για λειτουργικά συστήματα Gnu/Linux).
 • Pseudo-atm (Εξομοιωτής μηχανημάτων αυτόματης αναλήψεως).
 • Math-term (Πρόγραμμα για μαθηματικές λειτουργίες).
 • Commutator (Πρόγραμμα μετατροπών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας).

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Μπαρχαμπά τα προγράμματα έχουν δημιουργηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς και απαγορεύεται με ρητό τρόπο η παράνομη χρήση τους, ενώ ο ιδιοκτήτης και δημιουργός δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη χρήση και προστατεύεται με την άδεια GNU Affero General Public License v3.0 του παγκόσμιου οργανισμού ελεύθερου λογισμικού, που επιτρέπει την διάδοση τέτοιου είδους προγραμμάτων κυβερνασφάλειας για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έρευνα.

Παρουσία στα media

Εξαιρετικά συχνή είναι η παρουσία του Γεράσιμου σε τηλεοπτικές εκπομπές μέσω των οποίων πληροφορεί την Ελληνική κοινή γνώμη σχετικά με τους κινδύνους στο σκοτεινό διαδίκτυο και πως μπορεί ο πολίτης να προφυλαχθεί από αυτούς αλλά και για τους κινδύνους σε σχέση με την ασφάλεια των μικροτσίπ R.F.I.D. [8].

Ορθόδοξη ομολογία

Ο Γεράσιμος θεωρεί την Ορθόδοξη πίστη απολύτως καθοριστική στην εξέλιξη και την ανάδειξη της επιστημονικής του προσφοράς και είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του: «…πάνω από όλα στην ζωή μας είναι ο Θεός και η πίστη σε αυτόν και για εμάς τους Χριστιανούς Ορθόδοξους ο Χριστός και η πίστη σε αυτόν είναι το παν. Η επιστήμη όχι απλώς συμβαδίζει με τον Θεό και την πίστη αλλά είναι η ίδια η αποκάλυψη της γνώσης που παραχωρεί ο Θεός στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι μια προσωπικότητα φθαρτή που η δύναμή του είναι τόσο μικρή και περιορισμένη που από την μια στιγμή στην άλλη μπορεί να βρεθεί σωματικά νεκρός πράγμα που σημαίνει σαν υλική υπόσταση στον υλικό κόσμο την ανυπαρξία του. Έτσι λοιπόν ο αδύναμος άνθρωπος μέσα μέσα από την ένωση με τον Θεό και την πίστη σε αυτόν παίρνει από αυτόν την γνώση για να προχωρήσει και να εξηγήσει το ανεξήγητο.
Αυτό που ονομάζουμε επιστήμη είναι απλώς ένα κομμάτι της απεριόριστης σοφίας του Θεού. Λυπάμαι τόσο πολύ για τα παιδιά που επειδή πέτυχαν μια εφεύρεση ή έφτιαξαν ένα καλό πρόγραμμα, υπερηφανεύονται ότι είναι λόγω της υψηλής τους νοημοσύνης. Ξεχνούν ότι το επόμενο δευτερόλεπτο μπορεί να βρίσκονται στο χώμα. Προσωπικά τις περισσότερες μου ανακαλύψεις τις έκανα διαβάζοντας και συγχρόνως κάνοντας προσευχή έχοντας πίστη. Η επιστήμη χωρίς πίστη στον Θεό είναι άκρως επικίνδυνη, διότι αλλιώς βλέπει ο πιστός επιστήμων τον άνθρωπο και αλλιώς ο άπιστος. Ο πιστός επιστήμων βλέπει τον συνάνθρωπο σαν εικόνα Θεού, ο άπιστος πολλές φορές σαν πειραματόζωο. Τις περισσότερες φορές φίλοι μου καθηγητές, προγραμματιστές, χάκερς κλπ όταν προσπαθώ να φτιάξω κάποιο δύσκολο πρόγραμμα μου λένε άστο δεν γίνεται αυτό μην προσπαθείς να το πετύχεις. Αυτό είναι το μυστικό ότι δεν πιστεύουν, ενώ εγώ πιστεύω. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει, τίποτα δεν είναι αδύνατο με τον Θεό παρέα.» [9]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

 1. Άλμα πάνω↑ [Οι χάκερς ταξινομούνται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες. Είναι οι
  • α) White Hat Hacker, οι καλοί και ηθικοί, όσοι διεισδύσουν σε συστήματα, μετά από άδεια, σπάζοντας τα με μόνο σκοπό να εντοπίσουν τα προβλήματα τους και εν τέλει να δημιουργήσουν ένα πιο ασφαλές πληροφοριακό σύστημα.
  • β) Black Hat Hacker, οι κακοί και ανήθικοι, όσοι διεισδύσουν σε συστήματα, χωρίς άδεια, σπάζοντας τα με μόνο σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα στο σύστημα και ενδεχομένως να υπεξαιρέσουν χρήματα ή πληροφορίες όπως αριθμούς τραπεζικών καρτών, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κλπ.
  • γ) Grey Hat Hacker, όσοι βρίσκονται κάπου στην μέση των δύο προηγούμενων κατηγοριών και διεισδύουν σε συστήματα, συνήθως χωρίς άδεια, όχι όμως με τις κακές προθέσεις ενός Black Hat Hacker. Οι χάκερς αυτής της κατηγορίας προσπαθούν να δημοσιοποιήσουν πληροφορίες τις οποίες θεωρούν ότι ο κόσμος πρέπει να ξέρει. Η κατηγορία τους είναι ο πλέον συνήθης τύπος χάκερ.]
 2. Άλμα πάνω↑ [Νεαρός χάκερ έφτιαξε πρόγραμμα που αποκλείει ιστότοπους και υπηρεσίες με περιεχόμενο όπως πορνογραφικό υλικό καθώς και υλικό παιδικής πορνογραφίας. atticanea.info]
 3. Άλμα πάνω↑ [ΔΙΕΚ Μεσολογγίου.]
 4. Άλμα πάνω↑ [Ο Αμερικανός προγραμματιστής και κορυφαίος hacker Richard Stallman θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χάκερς της πληροφορικής και είναι ο ιδρυτής του κινήματος ελεύθερου λογισμικού, του εγχειρήματος G.N.U., του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού. Είναι ο δημιουργός και θεωρείται ως ο πατέρας του λειτουργικού συστήματος G.n.u./linux μαζί με τον Linus Torvalds. O Stallman εφηύρε την έννοια του copyleft λύνοντας τα χέρια των προγραμματιστών οδηγώντας την γνώση στο διαδίκτυο. Πριν την άδεια του Stallman οποιοσδήποτε για να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα ήταν υποχρεωμένος να το αγοράσει και με την δημιουργία της άδειας του έχουμε σήμερα πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο δωρεάν προγραμμάτων. Ο Stellman, ηγετική φυσιογνωμία στον χώρο των χάκερς την δεκαετία του ’70 στο πανεπιστήμιο του M.I.T. στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπήρξε μαθητής των Dennis Ritchie και Ken Thompson, των εφευρετών του Unix, ενώ ήταν συμφοιτητής με τον Steve Wozniak, συνιδρυτἠ της Apple Computers μαζί με τους Steve Jobs και Ronald Wayne.]
 5. Άλμα πάνω↑ [Γεράσιμος Μπαρχαμπάς. Εθελοντής-Tεχνικός εφαρμογών πληροφορικής Cyber Security International Institute.]
 6. Άλμα πάνω↑ [Proxior Cloud. Proxior, Lan and Wifi Interception.]
 7. Άλμα πάνω↑ [Πρωτοποριακό πρόγραμμα από Έλληνα χάκερ askitikon.eu, Κυριακή 1η Μαρτίου 2020.]
 8. Άλμα πάνω↑ [R.F.I.D. είναι τα αρχικά γράμματα των Αγγλικών λέξεων του όρου Radio Frequency Identification, που η απόδοση του στα ελληνικά ορίζεται ως «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων». Ειδικότερα το RFID αποτελεί γενικό όρο των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα για να προσδιορίσουν αυτόματα ανθρώπους ή αντικείμενα και αποτελεί την τεχνολογική εξέλιξη των ραβδωτών κωδίκων (barcode]).]
 9. Άλμα πάνω↑ [Νεαρός χάκερ έφτιαξε πρόγραμμα που αποκλείει ιστότοπους meapopsi.gr, 19 Αυγούστου 2020, Συνέντευξη Βίκυς Μπαϊρακτάρη.]