Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο προσωπικό των Τμημάτων και Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας στην «Εφαρμογή του Εργαλείου Εκτίμησης Επικινδυνότητας»

Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο προσωπικό των Τμημάτων και Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας στην «Εφαρμογή του Εργαλείου Εκτίμησης Επικινδυνότητας»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, η εκπαίδευση του προσωπικού των Τμημάτων και Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας στην «Εφαρμογή του Εργαλείου Εκτίμησης Επικινδυνότητας», με τη συμμετοχή συνολικά 78 στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Η εκπαίδευση υλοποιήθηκε διά ζώσης στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας στην Αττική, με τη συμμετοχή 9 αστυνομικών από υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, και με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας για 69 στελέχη από αντίστοιχες υπηρεσίες ανά την επικράτεια.  

Την εκπαίδευση πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)  για τις γυναίκες (UN Women),  Δικαστική Ψυχολόγος και Ανάδοχος του Εργαλείου Εκτίμησης Κινδύνου,  εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, καθώς και Αξιωματικός του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ οι εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

Κατά την έναρξη της εκπαίδευσης απηύθυνε χαιρετισμό η Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Σοφία Λαμπροπούλου, παρουσία του Διοικητή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Διευθυντή Βασίλειου Σαλούκα.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα

Οι Υπηρεσίες του Σώματος εφοδιάζονται με (15.690) αλεξίσφαιρα γιλέκα, (675) περιπολικά οχήματα και μεγάλο αριθμό ατομικών εφοδίων και λοιπού τεχνικού και υποστηρικτικού εξοπλισμού

Αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των αστυνομικών Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα

Εξειδικευμένο επιχειρησιακό εξοπλισμό παρέλαβε και η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ)

Ο προϋπολογισμός του εξοπλιστικού προγράμματος, που ξεπερνά τα 31 εκ. ευρώ, καλύπτεται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού 2020, προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης επιθεώρησε οχήματα και εξοπλισμό, στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας      

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά συνολικά τα (31.000.000) ευρώ.

Περιλαμβάνει την προμήθεια (675)οχημάτων, (15.690) αλεξίσφαιρων γιλέκων, καθώς και μεγάλου αριθμού ατομικών εφοδίων (επιχειρησιακές στολές, προστατευτικά κράνη, άρβυλα υψηλής και χαμηλής θωράκισης, χειροπέδες κ.λπ.) και άλλου τεχνικού και υποστηρικτικού εξοπλισμού (θερμικές κάμερες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλκοολόμετρα κ.λπ.).

Ο παραπάνω εξοπλισμός κατανέμεται σε όλη τη χώρα, με βάση τις επιμέρους λειτουργικές ανάγκες των κατά τόπους αστυνομικών Υπηρεσιών καθώς και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Όσον αφορά στα (675) αυτοκίνητα, κατανέμονται σε μάχιμες Υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης σε όλη τη χώρα, όπως Άμεση Δράση, Αστυνομικά Τμήματα, υπηρεσίες Τροχαίας κ.λπ. ως εξής:

 • (114) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 •   (80) στην Αττική,
 •   (68) στη Θεσσαλία,
 •   (63) στο Νότιο Αιγαίο,
 •   (60) στη Θεσσαλονίκη,
 •   (48) στην Κεντρική Μακεδονία,
 •   (42) στο Βόρειο Αιγαίο,
 •   (41) στην Ήπειρο,
 •   (41) στην Κρήτη,
 •   (39) στη Δυτική Ελλάδα,
 •   (33) στη Δυτική Μακεδονία,
 •   (20) στη Στερεά Ελλάδα,
 •   (20) στην Πελοπόννησο και
 •     (6) στα Ιόνια Νησιά.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν παραληφθεί συνολικά (1.453) οχήματα, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η ανανέωση του στόλου των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τα νέα οχήματα στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Επιτελείου, Αντιστράτηγο Παναγιώτη Ντζιοβάρα και τον Προϊστάμενο του Κλάδου Διαχειριστικής Τεχνικής  Υποστήριξης και Πληροφορικής, Ταξίαρχο Δημήτριο Παντελή.     

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η 10η Δεκεμβρίου ως  «Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» έχει καθιερωθεί για να υπενθυμίζει τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου και την ανάγκη σεβασμού αυτών, αλλά και να τονίζει ότι ενώ το βιοτικό και πνευματικό κοινωνικό και ατομικό επίπεδο είναι πλέον παγκοσμίως υψηλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο εξακολουθούν να παρατηρούνται κρούσματα έλλειψης σεβασμού και κατάφωρης παραβίασης αυτών. Ιδιαίτερα δε ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλά από τα ειδεχθέστατα αυτά φαινόμενα σχετίζονται με την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Κάθε άνθρωπος είναι μια μοναδική και ιδιαίτερη ύπαρξη. Είναι μία ατομική αυταξία, μια προσωπικότητα με αξιοπρέπεια και μια συνείδηση σεβαστή. Γι’ αυτό και η αναγνώριση των δικαιωμάτων του αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο. Είναι αναγκαίο να συνιστά αναντίρρητη συνθήκη ότι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Καθένας έχει το δικαίωμα να ζει ελεύθερα και ανεμπόδιστα, απολαμβάνοντας αυτοδικαίως από την πολιτεία την προσωπική του ασφάλεια.

Η Ελληνική Αστυνομία, κατά την επιτέλεση του έργου της, περιφρουρεί και διαφυλάττει ως ο κατεξοχήν θεματοφύλακας το αγαθό της ασφάλειας και της ατομικής και κοινωνικής προστασίας έναντι οποιασδήποτε μορφής καταπάτησης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών, με υψηλό θεσμικό, αξιακό και ηθικό φρόνημα. Διαρκής είναι η μέριμνα για την ενημέρωση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των στελεχών μας ως προς την προάσπιση και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς κάθε καταπάτηση και παραβίαση αυτών κατά την επιτέλεση των καθηκόντων μας δεν είναι ανεκτή, ενώ στόχος μας χρειάζεται να συνιστά η προαγωγή της διαφάνειας και αξιών ανθρωπισμού. Η προστασία των εννόμων αγαθών και ο σεβασμός στην ανθρώπινη υπόσταση συνεπάγεται απαρέγκλιτα την καθολική απόρριψη ρατσιστικών ιδεολογιών, στερεοτυπικών διακρίσεων και φανατικών αντιλήψεων, που αντίκεινται ολοκληρωτικά στο πνεύμα της αποστολής του Σώματος, την υπεράσπιση της ανθρώπινης υπόστασης.

Αναγκαία χαρακτηρίζεται η αφύπνιση και η σύνταξη κοινού συνεργατικού μετώπου μεταξύ όλων των συναρμόδιων και συνυπεύθυνων φορέων στο πλαίσιο της καθολικής θέλησης για την κοινωνική και ατομική απόρριψη κάθε πρόδηλης μορφής ρατσιστικής ανομίας και ιδιοτέλειας. Η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης προς τους πολίτες προς το παρεχόμενο δημόσιο έργο, ανάγεται σε ακρογωνιαίο θεσμικό λίθο θωράκισης των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι παρούσα, και το προσωπικό του Σώματος οφείλει να αντιτίθεται σε κάθε μορφή καταπάτησης δικαιωμάτων και ελευθεριών, εφαρμόζοντας στο έργο του το εθνικό μας νομικό οπλοστάσιο και στοχεύοντας στην ανάδυση και ενδυνάμωση ανθρωπιστικών και πολιτοκεντρικών αξιών. Πρώτιστο και θεμελιώδες κριτήριο ενεργειών, που εκπηγάζει από τους βασικούς πυλώνες της αποστολής του Σώματος, συνιστά ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών, μέσα από ένα βαθύ, ουσιαστικό και καθολικό ανθρωπισμό, εχέγγυο εμπιστοσύνης στο προσφερόμενο έργο μας.

H Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με διασπορά κακόβουλου λογισμικού μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails)

H Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με διασπορά κακόβουλου λογισμικού μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails)

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιστατικά λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) που εμπεριέχουν αρχεία κακόβουλου λογισμικού (malware).

Ειδικότερα, το θύμα λαμβάνει μήνυμα από άγνωστη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο:

 • το εμφανιζόμενο όνομα αποστολέα είναι υπαρκτό και ανήκει στη λίστα επαφών του,
 • το περιεχόμενο του μηνύματος αποτελεί απόσπασμα προγενέστερης συνομιλίας μεταξύ του εμφανιζόμενου αποστολέα και άλλης επαφής (ή και του ίδιου του θύματος),
 • έχει επισυναφθεί αρχείο (συνήθως τύπου Word), το οποίο εμπεριέχει (συγκεκαλυμμένο) κακόβουλο εκτελέσιμο κώδικα. 

Από τις έως τώρα έρευνες, διαπιστώνεται ότι το συνημμένο κακόβουλο αρχείο ανήκει στην κατηγορία «Δούρειος Ίππος» (Trojanhorse). Το είδος αυτό του κακόβουλου λογισμικού χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων:

 • για να ανοίξουν «κερκόπορτες» σε ένα σύστημα με σκοπό ο επιτιθέμενος να αποκτήσει τον έλεγχο της προσβληθείσας συσκευής,
 • για να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα του χρήστη και
 • για να κατεβάσει και να εκτελέσει άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου ή/και οι διαχειριστές δικτύων:

 • Να παρατηρούν τη διεύθυνση του αποστολέα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιδιαίτερα τις διαφορές στο εμφανιζόμενο όνομα και το email του αποστολέα.
 • Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να τα διατηρούν εκτός δικτύου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.
 • Στις περιπτώσεις όπου λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία, που περιέχονται στα μηνύματα αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
 • Να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία τους έκδοση, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 • Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.
 • Να απενεργοποιήσουν την εκτέλεση μακροεντολών και JavaScript στις εφαρμογές με τις οποίες ανοίγουν αρχεία τύπου .docx και .pdf.
 • Να φροντίζουν για την προστασία και των φορητών τους συσκευών (tablet & έξυπνα κινητά τηλέφωνα). Περισσότερες οδηγίες και συμβουλές υπάρχουν στον ιστότοπο http://www.cyberalert.gr/mobile-malware/.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

 • Τηλεφωνικά: 11188
 • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
 • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
 • Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )
 • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Δίνεται στην δημοσιότητα βιντεοληπτικό υλικό από drone της Αστυνομίας για την 7η Οκτωβρίου, ημέρα απόφασης από το Εφετείο για την Χ.Α

Δίνεται στην δημοσιότητα βιντεοληπτικό υλικό από drone της Αστυνομίας για την 7η Οκτωβρίου, ημέρα απόφασης από το Εφετείο για την Χ.Α

Να τι έγινε στο Εφετείο

Δίνεται στην δημοσιότητα βιντεοληπτικό υλικό από drone της Αστυνομίας για την 7η Οκτωβρίου, ημέρα απόφασης από το Εφετείο για την Χ.Α. Το βίντεο διαρκεί 07:32 λεπτά. Καλύπτει το χρόνο λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης έως και την αποχώρηση των συγκεντρωθέντων και την επέκταση επεισοδίων προς την πλευρά του Πεδίου του Άρεως.

Στο βίντεο δεν υπάρχουν παρεμβάσεις. Ο χρόνος είναι συνεχής. Όπου χρειάζεται να σχολιασθεί ένα στιγμιότυπο, ο χρόνος παγώνει, φωτογραφίζεται  από το ίδιο το βίντεο το γεγονός και για 3 δευτερόλεπτα παίζει η φωτογραφία. Μετά το βίντεο συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.

Το βίντεο είναι από drone, δηλαδή από ψηλά, δείχνει πανοραμικά με κάθε λεπτομέρεια το τι συνέβη. Δεν διαψεύδει τις εικόνες βίντεο που έχουν έως σήμερα παρουσιασθεί, συμπληρώνει όμως την εικόνα τους γιατί αυτά  είχαν τραβηχτεί από χαμηλά.

Από το βίντεο αποδεικνύεται ότι:

α) γίνεται  επίθεση κατά της Αστυνομίας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου

β) οι αστυνομικές δυνάμεις απαντούν  πολύ στοχευμένα, προσεκτικά με λίγες ρίψεις νερού καταρχήν και ρίψη δακρυγόνων περιορισμένης εμβέλειας στη συνέχεια, αυστηρά και περιορισμένα στην κατεύθυνση του αντιεξουσιαστικού μπλοκ.

Τόσο οι ρίψεις αυτές, όσο και τα δακρυγόνα περιορίζονται λοιπόν στον χώρο των επεισοδίων  (έκταση επί της Λ. Αλεξάνδρας 30 μέτρα περίπου). Δεν υπάρχει δηλαδή ρίψη χημικών και νερού «στα τυφλά», στην κατεύθυνση προς την Β. Σοφίας όπου υπήρχε ο μεγαλύτερος όγκος της συγκέντρωσης.

Κατά συνέπεια οι αιτιάσεις για απρόκλητη επίθεση δεν ευσταθούν, οι διαμαρτυρίες για αναίτια διάλυση δεν προκύπτουν. Επίσης διαψεύδονται όσοι μίλησαν για «προσπάθεια» της Αστυνομίας να διαλύσει την συγκέντρωση

Το μόνο που αν και δεν εμφανίζεται μπορεί να ειπωθεί είναι πως η έναρξη των επεισοδίων επιτάχυνε την αποχώρηση των συγκεντρωθέντων.

Τα αρχικά γεγονότα καταγράφονται ως εξής :

11:54:36 χειροκροτήματα για ανακοίνωση απόφασης.

11:54:59 αρχίζουν και πέφτουν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις στην γωνία Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας. Από το αντιεξουσιαστικό  μπλοκ ξεχωρίζουν καταρχήν δύο ομάδες, οι οποίες στη συνέχεια επιχειρούν αριστερά και δεξιά (κοιτώντας το Εφετείο) της 1ης κλούβας  (αρίθμηση  από Λουκάρεως προς Β. Σοφίας)

11:55:08 _11:58:10 Αρχίζει επίθεση με κοντάρια –σπάνε τζάμια- στην 1η κλούβα. [Σημ. δεν έχει αναφερθεί σε κανένα βίντεο]

11¨55:16 Ρίψη καπνογόνου προς αστυνομικές δυνάμεις πίσω από την 1η και 2η κλούβα. [Σημ. δεν έχει αναφερθεί σε κανένα βίντεο].

11:55:18. Ταυτόχρονα 2 συμβάντα. Επίθεση με πυροσβεστήρα μεταξύ 1ης και 2ης κλούβας. Ρίψη νερού στην ευθεία προς τους αντιεξουσιαστές από την αύρα.

Οι επιθέσεις με πυροσβεστήρα και η θραύση τζαμιών συνεχίζονται και

11:55.39 ρίψη δακρυγόνου κόνεως, σκόνης δηλαδή, που δεν κάνει νέφος άρα δεν διαχέεται σημαντικά. Σημειώνεται ότι και η φορά του ανέμου ήταν σε κατεύθυνση από Β.Σοφίας προς Πεδίον Άρεως, άρα η όποια διάχυση δεν ήταν προς το μέρος του κύριου όγκου της συγκέντρωσης.

Στα επόμενα 20 δευτερόλεπτα οι επιθέσεις αντιεξουσιαστών  συνεχίζονται και στις

11:55:55 η ρίψη νερού είναι συνεχής.

Παρ΄όλα αυτά στις

11:56:22 γίνεται επίθεση με δακρυγόνο και πυροσβεστήρες.

Στις 11:56:50, δηλαδή σε διάστημα 2 λεπτών από την ανακοίνωση της απόφασης, ο χώρος μπροστά από τις δύο κλούβες έχει αδειάσει από κόσμο. 

Η πρώτη μολότοφ σκάει στις 11:56:57 κοντά στην συμβολή Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας και έκτοτε τα επεισόδια γενικεύονται προς την κατεύθυνση του Πεδίου Άρεως με συνεχή ρίψη μολότοφ και  χημικών. Οι μολότοφ με κροτίδα-εμπρηστικές ξεπερνούν τις 150 και οι διαφόρων τύπων χειροβομβίδες της Αστυνομίας τις 80. Οι αστυνομικές δυνάμεις αποτρέπουν τους αντιεξουσιαστές να στραφούν προς Εξάρχεια και το κέντρο της πόλης . Επίσης απέτρεψαν οποιαδήποτε βλάβη ιδιωτικής περιουσίας ή δημόσιου κτηρίου κατά μήκος της Λ. Αλεξάνδρας. 

Στο ενδιάμεσο δηλαδή στις 11:59:30 γίνεται ομαλά, όπως φαίνεται στο βίντεο, η αποχώρηση του κυρίου όγκου της συγκέντρωσης προς την Β. Σοφίας.

Συμπερασματικά: 

Έως την αποχώρηση των συγκεντρωθέντων, η Αστυνομία έχει κάνει χρήση 3 δακρυγόνων περιορισμένης εμβέλειας και 1 δακρυγόνου νέφους. Έχει κάνει ρίψεις νερού σε ακτίνα που ενοχλεί κατά μέγιστο το 8-10% των συγκεντρωθέντων. 

Η Αστυνομία σε αυτό το 4-5λεπτο αποτρέπει την πυρπόληση σε 2 κλούβες και υποχρεώνει τους επιτιθέμενους να αποκοπούν από την συγκέντρωση και χωρίς να βρουν διέξοδο προς το κέντρο της πόλης να κατευθυνθούν προς το Πεδίο του Άρεως.

Όλη η εικόνα για τα επεισόδια στο Εφετείο είναι εδώ, αδιάψευστα, από το drone και το βίντεο.

Όσοι βιάστηκαν ακόμη μια φορά σε συμπεράσματα, στη συνήθεια της καταγγελίας και στην κομματική εκμετάλλευση των θλιβερών επεισοδίων, δείχνουν ότι δεν αντέχουν μια σοβαρή, δημοκρατική Αστυνομία. 

Το βίντεο δίνεται στην δημοσιότητα γιατί αυτή η δημοκρατική Αστυνομία οφείλει να λογοδοτεί. Κι ενημερώνει γιατί χρειάζεται την συνεργασία των πολιτών στην περιφρούρηση του δικαιώματος τους του συνέρχεσθαι. Οφείλει επίσης να βελτιώνεται ώστε οι λίγοι, όσο κι όπως κι αν καλύπτονται, να μην μπορούν να αποτρέπουν τους πολλούς, ούτε να καίνε την πόλη.

«Η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών»

«Η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών»

Διαδικτυακό εργαστήριο:
«Η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών»

Το εργαστήριο διοργανώθηκε από την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας 

Πραγματοποιήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, τη Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

«Η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών» ήταν το αντικείμενο του διαδικτυακού εργαστήριου, το οποίο διοργανώθηκε από την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και πραγματοποιήθηκε σήμερα (27-07-2020) στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» 

Κατά τη διάρκεια εργαστηρίου απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο  Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, κα Kate Smith, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και δείχνουμε μηδενική ανοχή στο αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας», ενώ μιλώντας για το «αόρατο» αυτό αδίκημα – όπως έχει χαρακτηριστεί- κάλεσε τα θύματα να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής, να μιλήσουν και να αναφέρουν τη βία που δέχονται. «Διακοπή του κύκλου βίας σημαίνει διακοπή του κύκλου της σιωπής», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «έως σήμερα, η βία, κυρίως κατά των γυναικών, εξακολουθεί να υπάρχει και σε μεγάλα ποσοστά, παρά την πολιτική και κοινωνική πρόοδο της κοινωνίας μας. Πρέπει να εξαλειφθούν τα στερεότυπα, να ξεπεραστεί αυτό που μέχρι τώρα θεωρείται ταμπού. Αυτό είναι ένα πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα, αλλά πάνω απ’ όλα αφορά προσωπικές συμπεριφορές και επιλογές». Καταλήγοντας σημείωσε: «ότι στόχος των αστυνομικών που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας είναι να αντιμετωπίζουν καθεμία από τις αναφερόμενες περιπτώσεις και κάθε θύμα με τη μέγιστη επαγγελματική ευθύνη»

Η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε στη μακρά συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, όπως και στην αναγκαιότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών και στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας. Σημείωσε ότι τέτοιου είδους συνεργασίες συμβάλλουν σημαντικά, εκτός των άλλων, και στην οικοδόμηση στελεχιακού δυναμικού για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας.

Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αναγνώρισε την αποτελεσματικότητα των ελληνικών Αρχών στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, ενώ περαιτέρω αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων Φορέων.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Η ενδοοικογενειακή βία ως φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις αρνητικού κοινωνικού ζητήματος τόσο ευρωπαϊκά όσο και διεθνώς, προβάλλοντας επιτακτική τη συμμετοχή Φορέων Επιβολής του Νόμου και την ανάπτυξη αγαστών συνεργασιών για την αποτελεσματική και αποφασιστική αντιμετώπισή του. 

Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως γυναίκες, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, παγιδεύονται στα δίχτυα της ενδοοικογενειακής βίας και οι ανύπαρκτες πολλές φορές διέξοδοι καταγγελίας του προβλήματος λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες.

H Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία με τη συνδιοργάνωση του σημερινού διαδικτυακού εργαστηρίου επεκτείνουν την επωφελή ανταλλαγή γόνιμων ιδεών και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας και συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί, με ιδιαίτερη στόχευση σε περίοδο ιδιαζουσών κοινωνικών συνθηκών, όπως η πανδημία του Κορωνοϊού.
Η εκπαίδευση και η ολιστική ενημέρωση και κατάρτιση των στελεχών μας πραγματοποιείται ήδη με απτά αποτελέσματα ως προς το χειρισμό σχετικών καταγγελιών και την παροχή ορθών κατευθυντήριων οδηγιών προς τα θύματα. Επίσης, η διαρκής ενημέρωση και η δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας πολιτών, θυμάτων και φορέων, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος απήχησης συνιστά διαρκή μας μέριμνα και στόχευση.»

Στο σεμινάριο, που αποτελείτο από δυο μέρη, αναπτύχτηκαν θεματολογίες που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία εναντίον γυναικών, ατόμων με αναπηρίες και ηλικιωμένων, ενώ, μεταξύ άλλων, δόθηκε έμφαση στην αστυνόμευση, την αξιολόγηση κινδύνου, το χειρισμό των υποθέσεων, στην υποστήριξη επιζώντων, στα εργαλεία επικοινωνίας και στη συνεργασία πολλαπλών Οργανισμών.

Συμμετείχαν, στο πρώτο μέρος, αστυνομικοί από το Τμήμα και τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Αξιωματικοί Υπηρεσίας Αστυνομικών Τμημάτων και στελέχη της Βρετανικής Αστυνομίας. Επίσης, συμμετείχε η Εισαγγελέας Ενδοοικογενειακής Βίας της Εισαγγελίας του Πρωτοδικείου Αθηνών κα Γεωργίου Αντωνία και η Αντιεισαγγελέας του Πρωτοδικείου Αθηνών κα Μαρία Αγγελούδη, καθώς και Βρετανή Εισαγγελέας, αρμόδια για θέματα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.

Στο δεύτερο μέρος συμμετείχαν εκπρόσωποι κρατικών Φορέων της χώρας καθώς και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των δύο χωρών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. 

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αστυνομικός Σύνδεσμος της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, κ. Neil Smithson.

ΑΕΑ Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, ενημερωτικές ημερίδες, εκδηλώσεις και συνέδρια για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019 – 2020

ΑΕΑ Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, ενημερωτικές ημερίδες, εκδηλώσεις και συνέδρια για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019 – 2020

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, ενημερωτικές ημερίδες, εκδηλώσεις και συνέδρια για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019 – 2020

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ο κύκλος (215) ενημερωτικών ημερίδων, εκδηλώσεων και συνεδρίων με θέμα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019–2020. 

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ενημερωτικές ημερίδες,  εκδηλώσεις και συνέδρια: 

Α/ΑΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ/ΦΟΡΕΑΣΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
1Σεμινάριο σε στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας04/07/2019
2Ιερά Μητρόπολη Φλώρινας – Πρεσπών – Εορδαίας – Κατασκήνωση Θηλέων Φλώρινας10 /07/2019
33ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηρακλείου13/07/2019
4Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ροδιάς Ηρακλείου13/07/2019
5Οργανισμός “Κοινωνική Ενσωμάτωσή”-Επίσκεψη Α.Μ.Α.02/08/2019
6Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο για τον πολιτισμό “ΕΛΑΤΗΡΙΟ”18/08/2019
7Ιερά Μητρόπολη Σταυρουπόλεως – Νεαπόλεως – Κατασκήνωση Ποσείδι Χαλκιδικής29/08/2019
8Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής05/09/2019
91ο Δημοτικό Σχολείο Πολύγυρου Χαλκιδικής24/09/2019
105ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου (2 ενημερώσεις)01/10/2019
119ο Γενικό Λύκειο Πειραιά02/10/2019
121ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Φαλήρου (2 ενημερώσεις)03/10/2019
132ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού04/10/2019
141ο Γυμνάσιο Πειραιά07/10/2019
152ο Γυμνάσιο Πολίχνης Θεσσαλονίκης8/10/2019
163ο Γυμνάσιο Ζωγράφου08/10/2019
17Γυμνάσιο Γενναδείου Σχολής09/10/2019
183ο Γενικό Λύκειο Νίκαιας (2 ενημερώσεις)09/10/2019
19Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού09/10/2019
202ο Γυμνάσιο Καισαριανής10/10/2019
21The European Media Coach Initiative10/10/2019
22Σύνδεσμος Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Δήμου Θερμαϊκού11/10/2019
23Κολυμβητικός Όμιλος Ποσειδώνα Ιλισίων (2 ενημερώσεις)12/10/2019
24Κοινωνική Υπηρεσία Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πειραιά12/10/2019
251ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων14/10/2019
26Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Δραπετσώνας14/10/2019
2710ο Γυμνάσιο Περιστερίου (2 ενημερώσεις)15/10/2019
282ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης16/10/2019
29Επίσκεψη εισαγγελέων κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δικαστικής Επιμόρφωσης17/10/2019
30Μουσείο ΟΤΕ (2 ενημερώσεις)18/10/2019
31107ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης21/10/2019
32Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Φιλοθέης21/10/2019
3313ο Γυμνάσιο Περιστερίου (2 ενημερώσεις)23/10/2019
342ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης24/10/2019
357ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης01/11/2019
363ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης01/11/2019
379ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας01/11/2019
385ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας01/11/2019
39Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης04/11/2019
4049ο Γυμνάσιο Αθηνών04/11/2019
4143ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά05/11/2019
426ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα06/11/2019
434ο – 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας06/11/2019
44Αθλητικός Όμιλος ΑΘΗΝΑ06/11/2019
45Σχολή Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Ελληνικού Στρατού-Επίσκεψη Α.Μ.Α.07/11/2019
461ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών08/11/2019
471ο &2ο Δημοτικό Σχολείο Ραιδεστού Θέρμης09/11/2019
48Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 7ου Γυμνασίου Κορυδαλλού11/11/2019
4920ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω12/11/2019
501ο Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου12/11/2019
51Γυμνάσιο – Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο Μακρακώμης13/11/2019
52Γυμνάσιο – Λύκειο Σπερχειάδας13/11/2019
53Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 9ου Δημοτικού Σχολείου Μάνδρας13/11/2019
54Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου13/11/2019
551ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου13/11/2019
561ο Δημοτικό Σχολείο Παιανίας14/11/2019
575ο Ετήσιο Συνέδριο “ICT Security World”14/11/2019
58Γυμνάσιο Αφάντου15/11/2019
59Γ’ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»15/11/2019
60Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς16/11/2019
61Εταιρεία Περιφερειακής Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Εφήβων “Τηλέμαχος”18/11/2019
62Σεμινάριο Παντείου Πανεπιστημίου: Έγκλημα και Κινηματογράφος: Ζ Κύκλος19/11/2019
63Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Γυμνασίου Ζωγράφου20/11/2019
64Δημοτικό Σχολείο Νέων Επιβατών20/11/2019
65Εφετείο Αθηνών21/11/2019
662ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης – Επίσκεψη Α.Μ.Α.21/11/2019
6743ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης21/11/2019
68Μουσείο ΟΤΕ22/11/2019
693ο Δημοτικό Σχολείο Επανομής22/11/2019
704ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής25/11/2019
71Πολυεθνικό Κέντρο Κιλκίς26/11/2019
7210ο Γυμνάσιο Αχαρνών27/11/2019
7320ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω27/11/2019
74Β΄ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ27/11/2019
7558ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών28/11/2019
76Λύκειο Λάλα-Τηλεδιάσκεψη29/11/2019
772ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μηχανιώνας29/11/2019
7826ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου01/12/2019
79Ίδρυμα Ανηλίκων Πειραιά02/12/2019
804ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικό Σχεδιασμού Αττικής02/12/2019
81Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρας02/12/2019
822ο Δημοτικό Σχολείο Αναβύσσου02/12/2019
83Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών &Βαρήκοων Θεσ/νικης02/12/2019
845ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης03/12/2019
854ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού04/12/2019
8615ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου- Επίσκεψη Α.Μ.Α.04/12/2019
87Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή04-05/12/2019
882ο Δημοτικό Παλαιοκάστρου05/12/2019
894ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου09/12/2019
902ο Γυμνάσιο Αλίμου09/12/2019
912ο Γυμνάσιο Κατερίνης09/12/2019
92Φιλολογική Στέγη Πειραιώς10/12/2019
93Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας10/12/2019
9411ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών10/12/2019
95Μεταπτυχιακοί Φοιτητές Παντείου Πανεπιστημίου – Επίσκεψη Α.Μ.Α.11/12/2019
961ο ΕΠΑ.Λ. Γλυφάδας11/12/2019
97Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Φωκίδας11/12/2019
9810ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου11/12/2019
99Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Φωκίδας12/12/2019
1002ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων12/12/2019
1012ο Γυμνάσιο Αχαρνών12/12/2019
102Μουσείο ΟΤΕ13/12/2019
103Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 18ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών16/12/2019
1043ο Γυμνάσιο Βύρωνα17/12/2019
105DPO Network Meeting18/12/2019
1066ο Γυμνάσιο Ιλίου18/12/2019
1071ο Γυμνάσιο Λαγκαδά18/12/2019
108Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Ισραηλίτικης Κοινότητας18/12/2019
1091ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Κερατσίνι19/12/2019
11012ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης20/12/2019
1111ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου08/01/2020
112Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πειραιά09/01/2020
11310ο ΓΕΛ Πειραιά10/01/2020
1142ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας10/01/2020
1153ο Γυμνάσιο Συκεών Θεσσαλονίκης10/01/2020
116Κέντρο Πρόληψης “ΟΔΥΣΣΕΑΣ” – ΟΚΑΝΑ12-13/01/2020
117Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-Επίσκεψη Α.Μ.Α.13/01/2020
118Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης13/01/2020
11939ο Γενικό Λύκειο Αθηνών15/01/2020
1203ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων16/01/2020
121Ενιαίο Λύκειο Καλυβίων Θορικού16/01/2020
122Γυμνάσιο Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης16/01/2020
123Μουσείο ΟΤΕ17/01/2020
124Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Χαλκιδικής – Λύκειο Αρναίας17/01/2020
1257ο Γυμνάσιο Νίκαιας21/01/2020
12615ο ΓΕΛ Πειραιά21/01/2020
1273ο Γενικό Λύκειο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης21/01/2020
1283ο ΓΕΛ Κερατσινίου22/01/2020
1291ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού22/01/2020
130Λύκειο Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης22/01/2020
13144ο και 152ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών23/01/2020
1321ο Δημοτικό Σχολείο Κρηνίδων Καβάλας – Τηλεδιάσκεψη23/01/2020
133ΕΠΑΛ Αγίου Αθανασίου23/01/2020
134ΓΕΛ Σορώνης Ρόδου – Τηλεδιάσκεψη24/01/2020
135Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου26/01/2020
1362ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου27/01/2020
1374ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής – 1ο&2ο Γυμνάσιο Ελληνικού28/01/2020
1382ο Δημοτικό Σχολείο Χρυσούπολης28/01/2020
139Δημοτικό Σχολείο Χρυσοχωρίου28/01/2020
140Δημοτικό Σχολείο Αγιάσματος – Πηγών28/01/2020
141Δημοτικό Σχολείο Ερατεινού28/01/2020
142Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρυάς28/01/2020
143Δημοτικό Σχολείο Κεραμωτής Καβάλας28/01/2020
1442ο Δημοτικό Σχολείο Κρηνίδων Καβάλας-Τηλεδιάσκεψη29/01/2020
145Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου ΕΠΑ.Λ. Κερατσινίου Αττικής29/01/2020
1467ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας31/01/2020
147Εκπαιδευτήρια ¨Ο Απόστολος Παύλος¨31/01/2020
148Μοντεσσοριανά Σχολεία/ Παιδαγωγική Πρωτοπορία03/02/2020
1493ο Γενικό Λύκειο Παλαιού Φαλήρου-Επίσκεψη Α.Μ.Α.04/02/2020
1502ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών04/02/2020
151Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Αγίου Δημητρίου05/02/2020
1523ο Γυμνάσιο Ελευσίνας05/02/2020
153Δημοτικό Σχολείο Εκπαιδευτηρίων «Ο Απόστολος Παύλος»05/02/2020
154Μουσείο ΟΤΕ07/02/2020
1551ο Γενικό Λύκειο Ελληνικού10/02/2020
15610ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης10/02/2020
1578ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου11/02/2020
1583ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου11/02/2020
1595ο Γυμνάσιο Καβάλας11/02/2020
1601ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης11/02/2020
161Δημοτικό Σχολείο ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης11/02/2020
1622ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου11/02/2020
163Μουσείο Ακρόπολης11/02/2020
164Πολεμικό Μουσείο11/02/2020
165Μουσείο ΟΤΕ11/02/2020
166Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας11/02/2020
167Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί11/02/2020
168Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου11/02/2020
169Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης11/02/2020
1704ο ΠΕΚΕΣ Αττικής12/02/2020
1718ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα12/02/2020
1721ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου12/02/2020
1737ο Νηπιαγωγείο Νάουσας12/02/2020
1742ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας13/02/2020
175Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης14/02/2020
176100ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης14/02/2020
177Σχολή Επιστημών/ Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής15/02/2020
1782ο Γενικό Λύκειο Θέρμης «Γιώργος Ιωάννου»17/02/2020
179Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης18/02/2020
1806ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης18/02/2020
1813ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας19/02/2020
182Σύλλογος Γονέων και Μαθητών 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης19/02/2020
1831ο Επαγγελματικό Λύκειο Σταυρούπολης19/02/2020
184Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης20/02/2020
1856ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου21/02/2020
18632 Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης21/02/2020
187«Δημωφέλεια» Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας22/02/2020
188Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης24/02/2020
1891ο Επαγγελματικό Λύκειο Νεάπολης24/02/2020
190Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Μυλοτόπου Γιαννιτσών25/02/2020
191Δημοτικό Σχολείο Αχλαδοχωρίου Γιαννιτσών25/02/2020
192Δημοτικό Σχολείο ΔΕΛΑΣΑΛ25/02/2020
193Σύλλογος Γονέων και Μαθητών 6ου Γυμνασίου Χαλανδρίου26/02/2020
194Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης27/02/2020
1951ο Γενικό Λύκειο Χαϊδαρίου28/02/2020
1964ο Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης28/02/2020
197Δημοτικό Σχολείο Γλινάδου Νάξου – Τηλεδιάσκεψη03/03/2020
1982ο Δημοτικό Σχολείο Μηλέων -Καλών Νερών-Κορώττης – Τηλεδιάσκεψη03/03/2020
199Β΄ Αρσάκειο Δημοτικό Ψυχικού 03/03/2020
200Δημοτικά Σχολεία Χανίων05/03/2020
201Γυμνάσια – Λύκεια Χανίων05/03/2020
202Χανιά – Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου05/03/2020
203Γυμνάσιο Λύκειο Βάμου06/03/2020
204Βρύσες Δήμου Αποκόρωνα06/03/2020
2053ο Γυμνάσιο Αλίμου06/03/2020
206Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Θήρας – Τηλεδιάσκεψη09/03/2020
2071ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων (2 ενημερώσεις)10/03/2020
208Πατριαρχική Σχολή Κρήτης – Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο Χανίων – Τηλεδιάσκεψη14/04/2020
209Μοντεσσοριανά Σχολεία – Τηλεδιάσκεψη23/04/2020
2105th Data Privacy & Protection 202017/6/2020
211Πολεμική Αεροπορία/ Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης18/06/2020
212Πολεμική Αεροπορία/ Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης25/06/2020
213Σχολή Οικονομικού Σώματος Στρατού Ξηράς26/06/2020
214Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/ Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών02/07/2020
215American – Hellenic Chamber of Commerce «Ο θετικός αντίκτυπος για την οικονομία και τις επενδύσεις μετά την έξοδο της Ελλάδας από τη λίστα 301»03/07/2020

Τις ημερίδες παρακολούθησαν εισαγγελείς, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, σπουδαστές, επαγγελματίες και όσοι επιθυμούσαν να ενημερωθούν για τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης, τους κινδύνους και τις απειλές του διαδικτύου, αλλά και τις σύγχρονες μορφές του κυβερνοεγκλήματος και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα. 

Οι ημερίδες πραγματοποιήθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας. 

Οι θεματολογίες διαφοροποιήθηκαν ανάλογα με το κοινό και αφορούσαν: 

 • την αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,
 • αδικήματα και τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου:
 • Τρέχουσες κυβερνοαπειλές, ψηφιακή υποκλοπή δεδομένων και τρόποι αντιμετώπισης,
 • Κακόβουλες επιθέσεις σε πληροφοριακά συστήματα και ιστότοπους (hacking) – προσέγγιση και αντιμετώπιση περιστατικών ασφαλείας,
 • Ανάλυση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου,
 • Βασικές αρχές κατά τη συλλογή ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων,
 • Προσωπικά δεδομένα,
 • Κακόβουλο λογισμικό,
 • Πειρατεία λογισμικού,
 • Διαδικτυακές Απάτες,
 • Διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκων – Sexting,
 • Διαδικτυακός εκφοβισμός,
 • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Διαδικτυακά παιχνίδια,
 • Εθισμός στο διαδίκτυο,
 • Διαδικτυακές αγορές.
 • μέτρα προστασίας και 
 • προληπτικές δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι ημερίδες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ειδικότερων – καινοτόμων δράσεων που αναπτύσσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι, λόγω του Covid-19, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, δημιούργησε φυλλάδια που αφορούσαν στα μέτρα προφύλαξης για τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους. 

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενημέρωσε παιδιά, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (my-school) για θέματα τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.

Μηνιαία δραστηριότητα των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Μηνιαία δραστηριότητα των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Για τον μήνα Ιούνιο 2020 ο συνοπτικός απολογισμός του έργου των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας περιλαμβάνει:

(9.323) συλλήψεις ατόμων, από τα οποία:

 •    720 για κλοπές – διαρρήξεις,
 •      70 για ληστείες,
 • 1.414 για ναρκωτικά,
 •      83 για απάτες-πλαστογραφίες,
 •      11  για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

(21) εξαρθρώσεις εγκληματικών κυκλωμάτων, από τα οποία:

 • 4 για διακεκριμένες κλοπές,
 • 3 για ληστείες,
 • 3 για κλοπές – διαρρήξεις και
 • 8 για ναρκωτικά. 

(2.879) εξιχνιάσεις εγκλημάτων, από τα οποία:

 • 751 για κλοπές – διαρρήξεις,
 •   36 για ληστείες,
 • 829 για ναρκωτικά.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Αναλυτικός Πίνακας Δραστηριότητας

Συνελήφθησαν (9.323) άτομα, από τα οποία:

 •     720 για κλοπές – διαρρήξεις,
 •       70 για ληστείες,
 •  1.414 για ναρκωτικά,
 •       83 για απάτες-πλαστογραφίες,
 •       11 για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας,
 •     531 για καταδικαστικές αποφάσεις,
 •  2.816 για νομοθεσία περί αλλοδαπών και
 •  3.678 για διάφορα αδικήματα.

Εξαρθρώθηκαν (21) εγκληματικά κυκλώματα, από τα οποία:

 • 8 για διακίνηση ναρκωτικών 
 • 4 για διακεκριμένες κλοπές,
 • 3 για ληστείες,
 • 3 για κλοπές – διαρρήξεις,
 • 2 για απάτη,
 • 1 για κλοπές και αρπαγές τσαντών.

Εξιχνιάστηκαν (2.879) εγκλήματα, από τα οποία:

 •    751 για κλοπές – διαρρήξεις,
 •      36 για ληστείες,
 •    829 για ναρκωτικά
 •        5 για ανθρωποκτονία και
 • 1.258 για διάφορα αδικήματα.

Κατασχέθηκαν, ενδεικτικά:

 • Κάνναβη:       285 κιλά και  781 γραμμάρια περίπου 
 • Κοκαΐνη:            2 κιλά και  659 γραμμάρια περίπου 
 • Ηρωίνη:           29 κιλά και  832 γραμμάρια περίπου
 • Δενδρύλλια κάνναβης:    10.219 
 • Δισκία ναρκωτικών:        11.723 
 • Χρηματικό ποσό:          846.201 ευρώ περίπου 
 • Μαχαίρια, γκλοπ κ.λπ.:         285 
 • Κυνηγετικά όπλα:                 134 
 • Υποπολυβόλα-πολεμικά τυφέκια, πιστόλια-περίστροφα, replica, κρότου κ.λπ.:                                  435 
 • Φυσίγγια, σφαιρίδια κ.λπ.:  19.703 
 • Είδη λαθρεμπορίου (καπνός και τσιγάρα): 153.420 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, περίπου 5 τόνοι και 89 κιλά λαθραίου καπνού και 97.240 πακέτα λαθραίου καπνού.
 • Είδη παρεμπορίου:  5.077.550

Υπενθυμίζονται ενδεικτικά, σημαντικές υποθέσεις του μηνός Ιουνίου 2020:

Ενημέρωση σχετικά με νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας

Ενημέρωση σχετικά με νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση σχετικά με νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκε σήμερα (01-06-2020) νέο καταφανώς ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα – ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας – που διακινείται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες.

Παρακαλούνται οι πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ιατρικές μάσκες, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ιατρικές μάσκες, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ιατρικές μάσκες, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας και απομιμητικά προϊόντα επώνυμων εταιρειών.▪Συνολικά κατασχέθηκαν πάνω από (1.100.000) ιατρικές μάσκες και (53.000) απομιμητικά προϊόντα.➡http://ow.ly/Vm4p30qFK5d

Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η σημερινή ημέρα, όπου η Πολιτεία τίμησε τα θύματα της Μαρφίν, δεν προσφέρεται για αντιδικίες. Ούτε όμως για ψέματα.

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιστράτευσε και τα δύο.

Στη δήλωση του καταγγέλλει ως υποκριτική την απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξει ξανά τον φάκελο Μαρφίν αφού όπως τονίζει δεν νοείται να διεξαχθεί έρευνα «από τους ίδιους ανθρώπους που δέκα χρόνια πριν στάθηκαν ανίκανοι να αναζητήσουν, να εντοπίσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν».

Τα γεγονότα της τότε ταραγμένης περιόδου του 2010 είχαν ως εξής : Δολοφονία στη Μαρφίν  5 Μαΐου .  Πενήντα μέρες μετά , με νέα τρομοκρατική ενέργεια , στις 24 Ιουνίου δολοφονήθηκε ο υπασπιστής μου, αείμνηστος Γ.Βασιλάκης. Δυόμισι μήνες αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου, με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αποχώρησα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το επιχείρημα λοιπόν περί «ίδιων ανθρώπων» που τότε και τώρα «στάθηκαν ανίκανοι να εντοπίσουν τους δράστες», καταρρίπτεται. Σε τρεις μήνες, στις δεδομένες συνθήκες, τέτοιες έρευνες δεν ολοκληρώνονται ούτε στο σινεμά.

Ο Α. Τσίπρας, όπου οι τρείς μήνες του φαίνονται πολύ, βεβαίως αποσιωπά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέθετε τεσσεράμισι χρόνια για να ερευνήσει, να εντοπίσει, να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους δράστες, να ξανανοίξει το φάκελο, να δράσει τέλος πάντων.

Δεν έκανε όμως τότε τίποτε και τώρα ο πρόεδρος του  μόνος του καταθέτει, στεφάνι και  ψέματα.

Έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Έλεγχοι διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη 6 Μαΐου:

 • για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν (38) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:
 • (22) στην Αττική,
 •   (5) στην Κεντρική Μακεδονία,
 •   (5) στο Βόρειο Αιγαίο
 •   (3) στην Ήπειρο,
 •   (1) στη Δυτική Ελλάδα,
 •   (1) στην Κρήτη και
 •   (1) στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (129) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.

 • για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν (131) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
 • (50) στην Κεντρική Μακεδονία,
 • (19) στη Θεσσαλονίκη,
 • (14) στη Δυτική Ελλάδα,
 • (12) στην Κρήτη, 
 • (11) στην Αττική,
 •  (5) στη Στερεά Ελλάδα,
 •  (5) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 •  (4) στη Θεσσαλία
 •  (3) στην Ήπειρο,
 •  (3) στην Πελοπόννησο,
 •  (2) στη Δυτική Μακεδονία,
 •  (2) στο Βόρειο Αιγαίο και
 •  (1) στα Ιόνια Νησιά. 

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, έχουν βεβαιωθεί (306) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).

 • για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (4) παραβάσεις και συνελήφθησαν (4) άτομα.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (582) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (561) άτομα. 

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. 

Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα δέκα χρόνια από τον δολοφονικό εμπρησμό της Μαρφίν

Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα δέκα χρόνια από τον δολοφονικό εμπρησμό της Μαρφίν

Πριν 10 χρόνια Έλληνες έκαψαν Έλληνες, πολίτες έκαψαν συμπολίτες. Η δολοφονία στη Μαρφίν δεν ξεχνιέται. Ήταν ένα έγκλημα μίσους που δεν παραγράφεται, αυτό το στίγμα φανατισμού δεν ξεπλένεται. Οι φυσικοί  αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ευθύνη της πολιτείας να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. 

Η φρίκη της Μαρφίν μας θυμίζει ότι ιδέες που σκοτώνουν δεν είναι ανθρώπινες, παγώνουν τον πολιτισμό μας, μας στέλνουν πολύ πίσω στους εμφύλιους και στους διχασμούς που γεμίζουν με σκοτάδι την νεώτερη ιστορία μας.

Τα 10 χρόνια είναι διπλό μνημόσυνο για τα θύματα. Είναι ευθύνη, πως οι ένοχοι, που δεν τολμούν να εμφανιστούν, θα αποκαλυφθούν. Είναι  υπόσχεση πως οι οικογένειές τους θα βρουν επιτέλους στην πολιτεία, μετά από ταλαιπωρίες, ολιγωρίες και αδιαφορία, τον συνομιλητή, την αρωγή και αναγνώριση που αξίζουν.

Ας τους μνημονεύσουμε, 10 χρόνια μετά, στον καιρό της πανδημίας που μας ένωσε στη συνείδηση της κοινής μοίρας, κρατώντας αυτή τη σκέψη:  Πόσο οι άνθρωποι σφάλλουν όταν διχάζονται αλλά και πόσα μπορούν να πετύχουν όταν συνεργάζονται. 

Ανακοίνωση σχετικά με διαδικασίες που αφορούν καταστήματα εμπορίας όπλων-εκρηκτικών, ειδών πυροτεχνίας, άδειες οπλοφορίας, σκοπευτικές άδειες, κατοχής κυνηγετικών

Ανακοίνωση σχετικά με διαδικασίες που αφορούν καταστήματα εμπορίας όπλων-εκρηκτικών, ειδών πυροτεχνίας, άδειες οπλοφορίας, σκοπευτικές άδειες, κατοχής κυνηγετικών

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι διαδικασίες που αφορούν σε θέματα καταστημάτων εμπορίας όπλων-εκρηκτικών και ειδών πυροτεχνίας καθώς και εξυπηρέτησης πολιτών και Φορέων για έκδοση αδειών οπλοφορίας, σκοπευτικών αδειών, κατοχής κυνηγετικών κλπ, θα συνεχίσουν να εναρμονίζονται και να παρατείνονται χρονικά σύμφωνα με τις εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 27 Απριλίου:

 • για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (56) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
 • (43) στην Αττική,
 •   (4) στην Κεντρική Μακεδονία,
 •   (4) στη Θεσσαλονίκη,
 •   (1) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 •   (1) στη Δυτική Μακεδονία,
 •   (1) στην Ήπειρο,
 •   (1) στην Θεσσαλία και
 •   (1) στη Στερεά Ελλάδα.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (29) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.301) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (845) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

 • για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.611) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:

 • (765) στην Αττική,
 • (179) στη Θεσσαλονίκη,
 • (117) στην Κρήτη,
 •   (89) στα Ιόνια Νησιά,
 •   (88) στην Κεντρική Μακεδονία,
 •   (86)στη Δυτική Ελλάδα,    
 •   (75) στη Θεσσαλία,
 •   (54) στην Πελοπόννησο,
 •   (44) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 •   (42) στη Στερεά Ελλάδα,
 •   (29) στο Νότιο Αιγαίο,
 •   (20) στο Βόρειο Αιγαίο,
 •   (17) στην Ήπειρο και
 •     (6) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (56.028) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).

 • για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (10) παραβάσεις και συνελήφθησαν (9) άτομα.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (533) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (509) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Μήνυμα Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το Πάσχα

Μήνυμα Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το Πάσχα

«Ο κόσμος περνά μια μεγάλη δοκιμασία. Η πανδημία πλήττει την παγκόσμια οικονομία και δοκιμάζει τις ατομικές αντοχές των ανθρώπων.

Είμαστε έθνος καρτερικό. Από την ιστορία και τις παραδόσεις μας, ξέρουμε να αντέχουμε και να επιβιώνουμε.

Είμαστε όλοι μαζί. Συνεργαζόμαστε λαμπρά κι έτσι γίναμε το παράδειγμα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η αστυνομία κάνει το καθήκον της. Συνεργάζεται και προστατεύει. Αυτή είναι η δουλειά της.

Στον Έβρο και στα σύνορα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις σταματήσαμε μια εισβολή και συνεχίζουμε να φυλάμε.

Στους δρόμους προστατεύουμε τη δημόσια υγεία και περιφρουρούμε τις περιουσίες των πολιτών.

Γυναίκες και άντρες της Αστυνομίας που κάθε μέρα με αυταπάρνηση δίνετε τις μάχες της δημοκρατίας και της πατρίδας, στον αγώνα δεν είστε μόνοι.

Οι ένστολοι συνάδελφοι του Λιμενικού, του Πυροσβεστικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αγωνιστές γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, όσοι εργάζονται στις υποδομές, στις δημόσιες υπηρεσίες, οι θαυμαστοί νέοι που μας προσφέρουν το ψηφιακό μέλλον, τα εκατομμύρια συμπολιτών μας που πειθαρχούν στα σπίτια είναι μαζί σας, συνεργάτες στον κοινό σκοπό.

Την πανδημία, θα την ξεπεράσουμε. Τα βάρη της θα τα σηκώσουμε τίμια και δίκαια. Μαζί!

Το Πάσχα μας θα το γιορτάσουμε. Φέτος κλεισμένοι. Αλλά υγιείς.

Σε όλες και όλους εσάς, στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική, στο πολιτικό προσωπικό και την Πολιτική προστασία, σε εσάς και στις οικογένειες σας  που περνούν διπλά δύσκολα γιατί δεν σας βλέπουν κιόλας,  εύχομαι καλό Πάσχα.

Καλό κουράγιο, υγεία και αγώνα»

Μήνυμα Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου για το Πάσχα

Μήνυμα Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου για το Πάσχα

«Η Χώρα μας – μετά από μια μακρά περίοδο επώδυνων δοκιμασιών – βρίσκεται εκ νέου ενώπιον ενός πολυμέτωπου αγώνα.

Το ένστολο δυναμικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συνεχίζει, τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, να δοκιμάζεται μακριά από τις οικογένειές του.

Δίπλα του όμως βρίσκεται υπερήφανη σύσσωμη η ελληνική κοινωνία και η πολιτεία, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της πολυδιάστατης αποστολής, που για μια ακόμη φορά, καλείται να φέρει εις πέρας.

Αφενός, πρωτοστατεί καθημερινά στο πεδίο, πλάι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή διατηρώντας απροσπέλαστα τα σύνορα μας, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι σε κάθε είδους απόπειρες και σχέδια επιβουλής από την Τουρκία. Σχέδια και πρακτικές που στρέφονται ενάντια σε κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και πρακτική καλής γειτονίας.

Αφετέρου, χάρη στα τεράστια αποθέματα σθένους και στην αφοσίωση που διαθέτει, με υποδειγματική αυταπάρνηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας, μαζί με το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό της χώρας μας στη μάχη, κατά της διασποράς του COVID-19 με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας για μια κοινωνία ασφαλή, ανοικτή, ευημερούσα όπως αρμόζει στη σύγχρονη δημοκρατία στην οποία ζούμε.

Σας συγχαίρουμε, σας ευχαριστούμε εκ βάθους καρδιάς και προσευχόμαστε το πνεύμα των Άγιων τούτων ημερών για όλη τη Χριστιανοσύνη να σας οπλίζει με δύναμη και να χαρίζει υγεία και ευτυχία στις οικογένειές σας.

Καλό Πάσχα.»

Ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα αιτήματα χορήγησης ή ανανέωσης σκοπευτικών αδειών

Ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα αιτήματα χορήγησης ή ανανέωσης σκοπευτικών αδειών

Ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα αιτήματα χορήγησης ή ανανέωσης σκοπευτικών αδειών